Autostole test – hvad gør en autostol sikker?

Det kan godt være, at den røde autostol matcher beklædningen af sæderne i din bil bedst, eller at designet på din nye autostol skal passe til fars formel 1 – racer. Alligevel bør det ikke være det afgørende, når du står over for købet af en ny autostol.  Når du skal vælge den rigtige autostol kan det være svært, fordi markedet for autostole er så stort, og de alle sammen lover guld og grønne skove. Her kan mange af de tests på diverse autostole måske komme dig til undsætning.  De kan i hvert fald give dig et fingerpeg om, hvad du skal kigger nøje efter, når jagten på den nye autostol går ind. I dette indlæg vil jeg dykke lidt ned i de forskellige tests af autostole, så du har mulighed for at danne dig et overblik over markedet for autostole, inden du kører hjem med en ny autostol på bagsædet.

FDM test af autostole 2011-10-14

www.fdm.dk/autostole-test/sommer-2011 kan du se FDM’s test, som omhandler 30 autostole. Testen er delt op efter, hvilken vægt den enkelte autostol går op til. FDM læner sig i testen op ad sikkerhedsstandarden ECE R44, men har på enkelte områder skærpet kravene yderligere. Autostolene klassificeres efter stjerne: 5 stjerner = særdeles god, 4 stjerner = god, 3 stjerner = middel og så nedefter…

Til de mindste – en autostol op til 13 kg.  – hvem vinder den test

Hvis du skal købe en autostol beregnet til barnets første leveår, så giver testen 2 bud på en god autostol. I denne kategori ligger Römer på både 1. og 2. pladsen med henholdsvis Baby Safe Plus II SHR ( isofix), der får 6 stjerner mens Baby Safe Plus II SHR (sele) får 5 stjerner sammen med en autostol fra Bébé Confort – model, Windoo Plus.

Den mellemste autostol – vægtklasse 9 – 18 kg. – hvorfor ikke flere point i denne test?

I denne vægtklasse bruger barnet sin autostol forholdsvis længde, så er det rart at vide, at det er ”godt kram”, man står over for, når man skal vælge en autostol i denne kategori.  HTS Besafe indtager både 1. og 2. pladsen med mærkerne iZi Kid X3 – Isofix samt iZi comfort X3 – Isofix. Disse opnår begge 4 stjerner, som det højeste i denne vægtklasse. Så kan det jo undre én, at der ikke er en autostol der får højere rate – trist!

En autostol med vægtklasse op til 36 kg.

Blandt autostole til de noget større børn er der rigtig mange modeller, som opnår 4 stjerne, hvilket er det højeste FDM tilkender autostolene i denne vægtklasse. Med andre ord er der faktisk ikke mindre end 10 autostole på en delt 1. plads. Jeg kan lige nævne mærkerne: Römer, Kiddy, Cubex, Concord, Maxi Cosi, Recaro og Sunshine kids. Hvis du vil se hvilke modeller, det præcis drejer sig om, kan du som førnævnt gå ind på www.fdm.dk/autostole-test/sommer-2011. Hvis du endvidere vil se, hvordan den enkelte autostol klarer sig på forskellige områder som betjening/ergonomi, rengøring/finish, skadelige stoffer, sikkerhed, så giver testen dig også mulighed for det, ved at du blot klikker dig ind på den enkelte autostol i testen.

Tidligere test af autostole

Hos FDM laver de en test hvert år, så hvis du ikke har behov for det allernyeste eller hippe på markedet anno 2011, så skulle du må lige kigge her. På www.fdm.dk/autostole-test/tidligere-test-af-autostole kan du nemlig finde tests fra 2007 og frem, så hvis du har fundet en lidt ældre autostol på tilbud eller måske har været så heldig at arve en autostol, så er det rart lige at tjekke, om den overholder diverse krav i relation til sikkerhed mm. Dette har du også mulighed for via forbrugerrådet Tænk, som ligeledes laver tests. De har også lavet en test i 2011, hvor de ser 25 autostole efter i sømmene og har ligesom FDM og en test-database på 89 ældre autostole liggende. Modsat FDM, som du har gratis adgang til må du slippe 70 kr. for at få indsigt i, hvilken autostol du bør vælge. Disse test findes på www.taenk.dk .

Hvad skal du generelt overveje inden du køber autostol?

Først og fremmest tilrådes du ikke at købe en autostol med mindre end 4 stjerner, hvis du vil prioritere, at sikkerheden skal være i top. Der er selvfølgelig også nogle mere simple retningslinjer, du kan følge, Når du står over for et godt tilbud på en autostol, hvis du ikke lige har mulighed for at tjekke, hvordan den enkelte autostol har klaret testen.

–          Tjek at der er plads til autostolen i bilen

–          Har den udvalgte autostol har isofix er der større sandsynlighed for at barnet spændes korrekt end ved normal selemontering.

–          Vælg en autostol der er godkendt efter sikkerhedsstandarden ECE R44

 

Skriv en Kommentar




© Copyright 2011