Autostol – hvilke regler er gældende på området?

Er det barnets alder eller højde, der afgør om det skal sidde i en autostol? Må jeg godt nuppe Frederik  – Williams legekammerat – med i bilen, selv om jeg ikke har en autostol til ham? Det er jo kun en kort tur på 500 m…! Lignende spørgsmål vil du grangiveligt støde ind i, som dine børn bliver ældre. Ja, og hverdagens program bliver ikke mindre hæsblæsende, så er det måske rart at være klar over de gældende regler for brug af en autostol på forhånd, inden du står i situationen.

Regler for brug af autostol – 2011

www.fdm.dk/love-og-faerdselsregler/autostole  kan du læse en sammenfatning af de gældende regler for brug af autostol. Jeg vil kort opridse de vigtige punkter nedenfor:

  • Autostole skal være sikkerhedsgodkendt
  • Alle børn under 135 cm skal være forsvarligt fastspændt i en autostol eller selepude, hvis barnet er lidt større. Du anbefales at bruge autostol til dit barn, indtil det er 3-4 år gammelt, og generelt skal en autostol være beregnet til barnets størrelse og vægt. Undtagelse – hvis der på bagsædet ikke er plads til et 3. barnesæde, og barnet er 3 år eller derover, men under 135 cm, må det godt anvende bilens sele.
  • En bagudvendt autostol må ikke placeres foran en aktiv passagerairbag. Det er ulovligt!
  • Bilens fører er ansvarlig for, at alle bilens passagerer under 15 år er fastspændt forsvarligt. Dog ikke hvis bilen er indrettet til et antal på mere end 9 inklusiv føreren. Her skal føreren blot oplyse passagererne om de gældende regler.
  • Du kan få dispensation for kørsel med et barn på 3 eller derover ved lejlighedsvis kørsel over korte afstande, hvor sikkerhedsudstyr som autostole ikke er tilgængelige. Om en afstand så er kort beror på en domsafgørelse, så måske er det klogt ikke at tage nogle chancer.
  • Når du skal med taxi er det ikke lovkrav, at denne skal tilbyde det nødvendige sikkerhedsudstyr så som autostole. Børn må godt køre i taxi alligevel, blot der er placeret på bagsædet og fastspændt med bilens almindelige sikkerhedsseler.
  • Du kan få et klip i kørekortet, hvis dit barn ikke er lovpligtigt fastspændt i f.eks. en autostol, så hav styr på reglerne!

Sikkerhedsstandard på en autostol – regler før og efter 2008

Har du en autostol, der er så gammel, at den næsten er Kitsch, så bør du måske overveje at udskifte den. Men ellers overholder langt de fleste autostole de gældende sikkerhedsregler, selv om de har nogle år på bagen. I 2008 blev nogle af de gamle godkendelsesmærker på autostole diskvalificeret, således at de nu ikke længere lever op til gældende lovkrav. Det, du skal kigge efter, når du skal købe en ny autostol, er et mærkat enten under bunden eller på siden af denne autostol. En Autostol skal helst være godkendt efter ECE  44-03 eller 44-04. For det første skal der være et E-mærke. For det andet skal talrækken under eller efter E-mærket begynde med enten 03 eller 04.

Andre gode råd, når du skal finde en autostol – andet en regler

Til sidst vil jeg lige nævne, at det er centralt, at den relevante brugervejledning/information følger med din nye autostol, så den bruges korrekt. Ydermere vil jeg lige på falderebet nævne, at det selvfølgeligt er vigtigt, at barnet sidder godt i stolen, og at barnets hoved ikke må overstige kanten af en autostol.

Skriv en Kommentar
© Copyright 2011